CHRISTIAN

Christian föddes 1970. Som liten flyttade han med familjen till det då nybyggda huset alldeles i närheten av gården i och med att hans föräldrar tog över driften av denna. Han växte upp på gården. Naturligt deltog han tidigt i alla gårdens sysslor och gillade för det mesta att hjälpa sin pappa och farfar.

1994 fick Christian möjlighet att göra i ordning en del av en av gårdens byggnader till en lägenhet. Där det tidigare varit snickarbod, brygghus och övernattningsrum renoverade Christian ett eget hem på gården.

Christian körde då lastbil för ett företag och gick sedan över till att bli grävmaskinist för samma arbetsgivare. 2006 kände han sig dock redo att starta ett eget företag och driver det idag genom att dels göra jobb med den egna grävmaskinen och dels hyra ut sig som förare till större firmor med egna maskiner.

 

 

LOUICE                                                                                                                  Louice

Louice föddes 1976 och växte upp i Kungsbacka. Tidigt, redan som sexåring startade ett djurintresse då hon fick börja på ridskola. Under mellan- och högstadietiden hade hon både tillsammans med sin storasyster och ensam ponnyer på foder som sköttes som egna.

Louice arbetade efter studenten som djurvårdare som ungdomspraktikant på ett islandshästföretag strax utanför Kungsbacka. I deras verksamhet med turridningar hittade hon en passion för islandshästen. Den första egna hästen, ett litet sto, köptes våren 1996. Louice arbetade ytterligare 1 ½ år med islandshästar, nu på en större gård i norra Skåne.

Hösten 1998 bodde Louice på Island. Hon var nyfiken på ön som hästarna kom ifrån och hade turen att få ett jobb på ett heltidsboende för 6-7 mycket handikappade barn.

1999 bodde Louice hemma i Kungsbacka igen. Hon började arbeta på ett marknadsundersökningsföretag. Där skulle hon arbeta tills ”hon hittade något annat”. Hon varvade dock kontorsjobbet med hästlivet och genomgick bla ett unghästprov där hon red in fem hästar under bedömning. På kontoret blev det till slut sju år innan datorerna tog över arbetet och Louice valde att lämna kontorsarbetet. En barndomsdröm om att bli förskollärare blev sann då hon i januari 2007 började på lärarutbildningen vid Göteborgs universitet. Hon tog sin lärarexamen i januari 2011 och fick direkt jobb på den närliggande förskolan.

 

 AxeloHugo

FAMILJEN

När Louice flyttade hem till Kungsbacka 1999 behövde hon en stallplats till sitt sto och hon fick då en plats på Klevsvik. Christian och Louice hade träffats tidigare i islandshästföreningen där Louice var aktiv och Christians syster var ordförande. När Louice hade hästen på gården träffades de oftare. I september 2000 var de ett par och blev snabbt sambos i Christians lägenhet. 2004 föddes första sonen, Hugo, och 2008 kom son nummer två, Axel. De båda sönerna har tidigt älskat att åka traktor med pappa eller farfar men är lika gärna med mamma i stallet.

 

 

Klevsvik ca 1960

 

GÅRDEN

Gården har funnits i Christians släkts ägo sedan åtminstone 1800-talet. Närmast som vi vet så var det Christians farmor Karins föräldraställe. Karin och hennes man Valter drev gården med jordbruk och djur.

På 1970talet skedde ett generationsskifte då sonen Ingvar och hans fru Berit (med Christian och hans storasyster Ulrika) tog över. De hade först grisar på gården och gick sedan över till köttkor. Ulrika hade även under ungdomen ett par ponnyer på gården.

Då Ulrika tillsammans med några stallkompisar behövde stallplatser till sina islandshästar byggdes en del av ladugården om från kostall till häststall. I första omgången blev det fem boxar, men på hösten 1999 åkte de sista korna och stallet blev fullt med 14 hästboxar. Ytterligare några år senare byggdes tre uteboxar.

I och med inflyttningen av islandshästar och dess ägare har gården utvecklats. En fika/klubbstuga har byggts, ridpaddock och en ovalbana för träningar och tävlingar har anlagts.

 

NYA HUSET

Från början var gården en typisk halländsk gård med byggnader på fyra sidor runt en innergård, en stall- och ladugårdsbyggnad i vinkel, en maskinhallslänga och så boningshuset längs med vägen. Christians farmor och farfar byggde ett större hus på andra sidan vägen där de bodde tills de båda gått bort. Christians mamma och pappa byggde och bor idag i ett hus 300 meter från själva gården. När det förra generationsskiftet skedde hade kommunen åsikter om att det fanns för många bostadshus på gården. På grund av detta revs det gamla bostadshuset på gården i början av 1980talet.

 

Christians dröm var länge att bygga upp det gamla bostadshuset igen. När vi blivit en familj på fyra personer började Christians lägenhet dessutom bli för liten. Då vi vill bo på och driva gården till nästa generation var det självklart att få bygga huset så att gården blev hel igen. Huset byggdes under hösten 2011. Ritningarna utgick från gamla bilder på det förra huset. Utvändigt är det nya huset mycket likt det gamla. Invändigt har vi skapat en egen planlösning. 9/2 2012 flyttade vi in.

Lägenheten är uthyrd till Elin och Robin som själva har häst på gården.

 

FRAMTIDEN

I och med att Louice flyttade in på gården med sitt hästintresse och gårdens utveckling till en islandshästgård har skett, så har också Christians intresse för hästar ökat. Tanken att som minst fjärde generation ta över driften av gården kändes helt naturlig. Vi vill fortsätta driva den så som det ser ut idag med jordbruket, skogen, inackorderade islandshästar och uthyrning av anläggningen till såväl träningar som tävlingar.